Σάββατο 6 Νοεμβρίου 2010

Αστεράκια κανέλλας

Υλικά:
120γρ. Μαργαρίνη ή μαλακό βούτυρο
130γρ. Ζάχαρη
1 Αβγό μεγάλο κατηγόρία  Μ
1 πρίσα αλάτι
2 κουταλάκια μείγμα μπαχαρικών για γλυκά (π.χ.Σμυρνιο μάρκας  ANATOLI.)
1 κουταλάκι κανέλλα
120γρ. αλεύρι
ζάχαρη αχνή για το πασπάλισμα

Προετοιμασία

  1. χτπάμε στο μίξερ το βούτυρο ή μαργαρίνη με την ζάχαρη και το αβγό  έως ότου γίνουν μία μρεμώδη μάζα. Συμπληρώνουμε το αλεύρι, τα μπαχαρικά, το αλάτι  και την κανέλλα και τα ζυμώνουμε μέχρι να γίνει μία ομιόμορφη ζύμη. Την τυλίγουμε σε μία μεμβράνη και την τοποθετούμε στο ψυγείο για μία ώρα.
  2. Πέρνουμε  την ζύμη μας και την τοποθετούμε ανάμεσα σε δύο  μεμβράνες ή δύο λαδόκολλες και την πλάθουμε με τον πλάστη μας  πέριπου 1cm πάχους . Χρησιμοποιούμε μικρά καλούπια σε μορφή αστεριών για να φτιάξουμε τα μπισκότα μας.  Τα τοποθετούμε στην λαδόκολλά.
  3. Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 175C° ή 155C° σε αερόθερμο φούρνο, για 8 -10   λεπτά .
  4. Τα βγάζουμε απο τον φούρνο, τα απλώνουμε σε μία πιτέλα και τα πασπαλίζουμε  με ζάχαρη άχνη.

Τετάρτη 3 Νοεμβρίου 2010

Καυτερό Γκούλας

Υλικά:
300γρ. αποξηραμένα Μανιτάρια
¼ λίτρου Νερό
1,5 κιλά κρέας βοδινό
400γρ. κρεμμύδια
1 ματσάκι  χορταρικά σούπας ( 1 πράσο, 1 καρότο, σέλινο) περίπου 450γρ.
50γρ. Βούτυρο
30γρ. τοματοπολτός
1 κουταλιά  της σούπας γλυκό κόκκινο πιπέρι
½ κουταλάκι καυτερό κόκκινο πιπέρι
Αλάτι, πιπέρι
1 λίτρο ζωμός βοδινού
0,5 λίτρου χυμός ντομάτας
 Από μία κόκκινη και κίτρινη πιπεριά
Πάστα πιπεριού
1 ματσάκι μαιδανός 

Προετοιμασία
  • Βάζουμε  μέσα στο καυτό νερό τα αποξηραμένα μανιτάρια.
  • Πλένουμε, σφουγγίζουμε και κόβουμε σε κύβους το κρέας μας.
  • Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και τα χορταρικά σούπας.
  • Τσιγαρίζουμε το κρέας.
  • Συμπληρώνουμε το κρεμμύδι,την πρασινάδα και τον μπελτέ και ανακατεύουμε.
  • Αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε και τα κόκκινα πιπέρια μας.
  • Βάζουμε στην κατσαρόλα , τα μανιτάρια, το νερό τους, τον ζωμό, το κρασί και τον χυμό ντομάτας. Το αφήνουμε  να βράσει  1 1/4 ώρες σε χαμηλή θερμοκρασία.
  • Κόβουμε σε λουρίδες τις πιπεριές μας και τις ρίχνουμε στην σούπα μας άλλα 15 λεπτά.
  • Ψιλοκόβουμε  τον μαιδανό και τον ανακατεύουμε με την σούπας.
  • Σερβίρεται ζεστή με ψωμί μπαγκέτα.

Τρίτη 2 Νοεμβρίου 2010

Καμπανούλες Βουτύρου


Υλικά Ζύμης:
150γρ. Μαργαρίνη
100γρ. Ζάχαρη άχνη
1 βανίλια
Λίγο αλάτι
Ξύσμα 1 λεμονιού
10 σταγόνες λικέρ άρωμα βανίλιας
250γρ. αλεύρι

Υλικά  γέμισης και γλάσου
300γρ. Μαρμελάδα φράουλα
150γρ. ζάχαρη άχνη
4 κουταλιές χυμού λεμονιού

Προετοιμασία:
Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο  και ρίχνουμε την ζάχαρη, το αλάτι, το ξύσμα λεμονιού, το άρωμα βανίλιας και το αλεύρι.
Ζυμώνουμε τα υλικά μας έως ότου γίνει μία λεία ζύμη .
Την σκεπάζουμε με μία πετσέτα για 1-2 ώρες για να ξεκουραστεί.
Την τοποθετούμε σε μία ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια και την πλάθουμε με τον πλάστη σε ένα φύλλο πάχους 2mm περίπου .
Παίρνουμε το μεταλλικό τσέρκι  καμπανούλας  και  χαράζουμε στο ζυμάρι μας τις καμπανούλες .
Τις τοποθετούμε σε λαδόκολλα και τις τοποθετούμε σε προθερμασμένο φούρνο  στους  180C° , στην μεσαία σκάλα, για 8-10 λεπτά.
Μόλις ψηθούν τις τοποθετούμε σε μία σχαρίτσα η πιατέλα για να κρυώσουν.
Ζεσταίνουμε σε ένα κατσαρολάκι την μαρμελάδα 1-2 λεπτά και αλείφουμε ανά δύο τις καμπανούλες μας και τις κολλάμε μεταξύ τους , αφήνοντας τες όλο το βράδυ για να κρυώσουν οι γεμιστές καμπανούλες.
Την άλλη μέρα ετοιμάζουμε το γλάσσο, δηλαδή ανακατεύουμε την ζάχαρη άχνη με το χυμό από λεμόνι και αλείφουμε την επάνω επιφάνεια της κάθε γεμιστής καμπανούλας.
Κατά προτίμηση πασπαλίζουμε τριμμένο φιστίκι ή πολύ λίγη μαρμελάδα ζεστή.

Χορταστική σούπα ζυμαρικών με λαχανικά και κρέας

Υλικά:
500γρ περίπου κρέας από μοσχάρι με κόκαλο
1-2 κουταλιές μπελτέ τομάτας
1,5 λίτρο νερό
1 κρεμμύδι
2 φύλλα δάφνης
150γρ ζυμαρικά π.χ. αχιβάδες
1  μικρό κουνουπίδι
300γρ. κατεψυγμένος αρακάς
1-2 κουτάλες  Sherry λικέρ ( προαιρετικά)

Προετοιμασία
Πλένουμε και σκουπίζουμε το κρέας.
 Ζεσταίνουμε  το λάδι σε μία κατσαρόλα και σοτάρουμε το κρέας μας  3-5 λεπτά από κάθε πλευρά.
Βάζουμε  τον μπελτέ ντομάτας και  ανακατεύουμε   ελαφρά. 
Συμπληρώνουμε το νερό και περιμένουμε να πάρει μία βράση.
Ξαφρίζουμε το κρέας  που βράζει.
 Ρίχνουμε στην κατσαρόλα το κρεμμύδι , τα φύλλα δάφνης , το τριμμένο από μύλο πιπέρι και αλάτι και το αφήνουμε να σιγοβράζει για 1 ½ ώρες, ενώ για ενδιάμεσα το ανακατεύουμε.
Προετοιμάζουμε τα ζυμαρικά μας ανάλογα με τις οδηγίες συσκευασίας τους σε μία ξεχωριστή κατσαρόλα. 
Στο πάγκο μας κόβουμε σε ροδέλες τα καρότα, το κουνουπίδι σε μπουκετάκια.
Βγάζουμε το κρέας από την κατσαρόλα , σουρώνουμε τον ζωμό  σε μία καθαρή κατσαρόλα και ρίχνουμε τα λαχανικά μας. Τα  βράζουμε για 15 λεπτά περίπου. (Δοκιμάζουμε αν έχουν βράσει)
 Αφαιρούμε το κόκαλο από το κρέας , το  κόβουμε σε μπουκιές και το ρίχνουμε στην κατσαρόλα με τα λαχανικά, συμπληρώνοντας και τα ζυμαρικά. 
  Όλα μαζί τα αφήνουμε να πάρουν μία βράση.

Tip:
Όποιος επιθυμεί  τα κοφτερά , ειδικά τις κρύες μέρες του χειμώνα, βάζει μία καυτερή πιπεριά ή  τσίλι.  Εναλλακτικά  καυτερό πιπέρι  ή μπούκοβο  ατομικά στο πιάτο του. 
Μια άλλη ιδέα να βάλουμε κρέμα γάλακτος ατομικά ή στην κατσαρόλα.