Παρασκευή 22 Απριλίου 2011

Μαγειρίτσα





Υλικά
1 συκωταριά
έντερα
1 φλιτζάνι λάδι
λίγο ξηρό λευκό κρασί
2 μαρούλια κομμένα
8-10 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
Άνηθος
1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
1 φλιτζάνι ρύζι
3 αυγά
3 λεμόνια


Εκτέλεση:


Πλένεις πολύ καλά την συκωταριά και τα έντερα.


Αφού έχουν πλυθεί πολύ καλά ιδικά τα έντερα τα οποία έχουμε γυρίσει ανάποδα με ένα καλαμάκι ή με ένα στυλό τύπου Pig , τα ζεματάμε σε μία κατσαρόλα με ζεστό νερό.


Τα βγάζουμε από την κατσαρόλα και τα ψιλοκόβουμε.


Τσιγαρίζουμε σε μία κατσαρόλα τα κρεμμύδια μαζί με τα κομματάκια της συκωταριάς και τα έντερα.


Ρίχνουμε λίγο λευκό ξηρό κρασί και έπειτα προσθέτουμε τα μαρούλια το αλάτι και πιπέρι. Συμπληρώνουμε 4-5 φλιτζάνια νερό και αφήνουμε να βράσουν σε χαμηλή φωτιά.


Αφού βράσουν προσθέτουμε μία κούπα ρύζι και συνεχίζουμε άλλα 20 λεπτά μέχρι να βράσει.


Λίγο πριν το τελείωμα βάζουμε τον άνηθο για να μην χαθεί το άρωμα του.


Χτυπάμε ξεχωριστά τα ασπράδια από τους κρόκους. Χτυπώντας τους κρόκους συμπληρώνουμε το λεμόνι και έπειτα την μαρέγκα Προσθέτουμε και λίγο ζουμί συνεχίζοντας το χτύπημα και μετά από λίγο το ρίχνουμε στην μαγειρίτσα..


Σηκώνουμε την κατσαρόλα από την εστία και την κουνάμε σιγά-σιγά ώστε να πάει παντού το αβγολέμονο.






Καλή Ανάσταση και καλή όρεξη

Μαγειρίτσα

Πέμπτη 21 Απριλίου 2011

Πασχαλινά Κουλουράκια Πορτοκαλιού


Υλικά
2 ποτήρια λάδι
1 1/2 ποτήρι ζάχαρη
1/2 ποτήρι κονιάκ
1 1/2 ποτήρι χυμό πορτοκαλιού και το ξύσμα
1 κουτάλι γλυκού κανέλα
1 κουτάλι γλυκού μπέικιν
1 κουτάλι γλυκού σόδα που θα τη διαλύσουμε στο χυμό πορτοκαλιού
Αλεύρι, όσο χρειάζεται για να γίνει μία ζύμη μαλακή.

Εκτέλεση
 Βάζουμε όλα τα υλικά μαζί σε μία λεκάνη, ζυμώνουμε και αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 15 λεπτά. 
Πλάθουμε  τα κουλουράκια μας σε μικρό μέγεθος , γιατί φουσκώνουν.
Τα τοποθετούμε σε  λαδόκολλα την οποία και έχουμε τοποθετήσει σε τετράγωνο ταψί και τα ψήνουμε σε αερόθερμο  φούρνο στους 180 βαθμούς,  για 10 -15 λεπτά, ανάλογα με το μέγεθος, των κουλουριών μας έως να ροδίσουν ελαφρά. 

Δευτέρα 18 Απριλίου 2011

Βάψιμο πασχαλιάτικων αβγών με φυσικό τρόπο

Τα παλιότερα χρόνια που δεν υπήρχαν χημικά χρώματα, χρησιμοποιούσαν βαφές από την φύση κυρίως από τα φυτά για να δώσουν χρώματα στα υφάσματα και τα αντικείμενά τους.

Αυτή η μέθοδος και η τεχνική δυστυχώς έχει ξεχαστεί και χαθεί στις ημέρες μας.

Επειδή πλησιάζει το Πάσχα και ξέρω πολλοί από εσάς θέλετε βάψετε τα αυγά σας με φυσική βαφή θα σας παρουσιάσω τον πιο απλό, εύκολο και φτηνό τρόπο που έβαφαν τα αυγά τους τα παλιά χρόνια.
Οι αποχρώσεις που μπορείτε να βάψετε τα αυγά σας είναι πορτοκαλί, κόκκινο και βαθύ σκούρο κόκκινο, αναλόγως τις προτιμήσεις σας...


Τρόπος βαφής
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα που συνήθως χωράει 12-20 αυγά άνετα, για να μη χτυπάνε μεταξύ τους στο βρασμό, προσθέτουμε τόσο νερό ώστε να σκεπάζει καλά τα αυγά (1-2 δάχτυλα πιο πάνω είναι απαραίτητο γιατί πρέπει να υπολογίσουμε και το νερό που θα εξατμιστεί με το βρασμό). Καθαρίζουμε με ένα πανάκι που έχει ξύδι τα αυγά μας και τα τοποθετούμε στην κατσαρόλα με το νερό μας. Τα αυγά και το νερό μας πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου. Προσθέτουμε ένα φλιτζανάκι ξύδι στο νερό μας και τις εξωτερικές φλούδες από 10 μεγάλα κρεμμύδια. Δεν χρειάζεται να ξεφλουδίσουμε με μαχαίρι τα κρεμμύδια γιατί χρησιμοποιούμε μόνο τις εξωτερικές φλούδες από αυτά. Ανάβουμε την φωτιά στην κουζίνα μας όχι στο τέρμα αλλά περίπου στην μέση. Δεν θέλουμε να βράζει και να κοχλάζει πολύ το νερό μας γιατί θα χτυπιούνται περισσότερο τα αυγά μας με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να σπάσουν.


Από τη στιγμή που θα αρχίσει να κοχλάζει το νερό μας πρέπει να το αφήσουμε να βράζει για 20-30 λεπτά μέχρι να γίνουν και τα αυγά μας εσωτερικά. Το χρώμα τους στο τέλος του βρασμού θα έχει γίνει κόκκινο. Αν θέλουμε να γίνει σκούρο κόκκινο μπορούμε να τα αφήσουμε για 10-20 λεπτά ακόμη, αφού σβήσουμε την φωτιά μας. Τα αυγά συνεχίζουν να παίρνουν πιο έντονο χρώμα μέσα στο ζεστό νερό. Όταν πάρουν το χρώμα που θέλουμε τα βγάζουμε από το νερό και τα αφήνουμε να στεγνώσουν.


Τέλος τα τρίβουμε με ένα πανί που έχουμε βάλει λάδι για να γυαλίσουν και να πάρουν πιο έντονο χρώμα. Την ίδια διαδικασία κάνουμε και για πορτοκαλί χρώμα, απλώς βάζουμε λιγότερες φλούδες από κρεμμύδια στο νερό μας.


Σας παραθέτω μερικές φωτογραφίες από τις δοκιμές που έκανα σε λίγα αυγά με τις φλοίδες του κρεμμυδιού.



Φυσικά και μπορούμε να κάνουμε και σχέδια στα αυγά μας με διάφορα φυλλαράκια αρκεί να είναι πλατιά,τυλίγοντάς τα με τούλι.
Στην ακόλουθη φωτογραφία βλέπετε την διαφορά χρώματος της φυσικής βαφής με κρεμμύδια και βαφής του εμπορίου (με τα κρεμμύδια είναι τα πιο σκουρόχρωμα).

 
 
Πηγή υλικού από την   εφημερίδα Αλιάρτου

 

Αβγά

Φυσικό βάψιμο αβγών

  • Για να βαφτούν βαθιά κόκκινα τα αυγά σας θα χρειαστείτε κοκκινογούλια ( το κάτω μέρος από τα παντζάρια) , ενώ για ανοικτό κόκκινο , παπαρούνες , για μωβ , βιολέτες , για κίτρινο, ζαφορά ή άχυρο ή φύλλα αμυγδαλιάς, για πράσινο, μαϊντανό ,για μελί , φλούδες κρεμμυδιών και για πορτοκαλί σκόνη τσίλι ή πάπρικα. 
  • Βράστε τα αυγά σας, σε μια κατσαρόλα, μαζί με κόκκινο λάχανο, νερό και ξύδι.(μπλε)
  • Τυλίξτε τα αυγά σας σε ξερά φλούδια κρεμμυδιών και στερεώστε τα βάζοντας τα μέσα σε κάλτσα νάιλον και δένοντας τα με κόμπο. Βραστέ τα με νερό και το ανάλογο ξύδι (κίτρινα)
  • Βράστε 1 κιλό σπανάκι σε τρία λίτρα νερό. Στο ζωμό που θα μείνει, θα βράσουμε τα αυγά μας προσθέτοντας το ανάλογο ξύδι (πράσινα)
  • Ρίχνουμε σε μία κατσαρόλα 4 φλιτζάνια ψιλοκομμένα παντζάρια, 1 μικρό φλιτζάνι ξύδι, τα αυγά και ρίχνουμε νερό μέχρι να τα καλύψουμε. Τα αφήνουμε να βράσουν όλα μαζί.(κόκκινα)

Φυσική διακόσμηση  αβγών με τεχνιτά χρώματα.

Βράστε από πριν τα λευκά αβγά. Διαλέξτε φύλλα από φυτά και λουλούδια. Βάλτε από ένα πάνω σε κάθε αβγό και με προσοχή τυλίξτε τριγύρω μια παλιά κάλτσα. Στερεώστε την κάλτσα με μια κλωστή και βουτήξτε το αβγό μέσα σε βαφή για κρύο νερό. Ακολουθήστε τη γνωστή διαδικασία στεγνώματος και γυαλίσματος. 

Τεχνική ασφαλούς βράσιματος  αβγών

Ένα μυστικό για να μην σπάσουν τα αβγά κατά το βράσιμο , είναι να βάλετε τα αβγά μαζί με το νερό σε σιγανή φωτιά από την αρχή, τοποθετώντας μαζί μια μεταλλική κουτάλα. Το μέταλλο που θα εξέχει από την κατσαρόλα απορροφά την επιπλέον θερμοκρασία και έτσι υπάρχουν λιγότερες πιθανότητες να σπάσουν τα αβγά

Πώς ξεχωρίζουμε τα φρέσκα απο τα μπαγιάτικα αβγά.

Για να ξεχωρίζετε τα φρέσκα αυγά ... 1 . Κουνάτε απαλά το αυγό . Στο φρέσκο δεν "νοιώθετε" καμία εσωτερική κίνηση . Όσο πιο παλιό το αυγό θα "νοιώθετε" ή θα ακούτε τον κρόκο του να κινείται ελεύθερα .... 2 . Βάζετε το αυγό μέσα στο νερό . Το πολύ φρέσκο μένει στον πάτο του δοχείου και σε οριζόντια θέση . Το παλιότερο αυγό έχει την τάση να ανασηκώνει την πλατιά του άκρη ... 3 . Σπάτε το αυγό σε επίπεδο πιάτο . Στο φρέσκο αυγό το ασπράδι μένει σφιχτό γύρω από τον κρόκο . Στο παλιότερο αυγό το ασπράδι είναι νερουλό και διαχέεται ...