Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2013

Χριστουγεννιάτικα "γλυκούδια"

Παραδοσιακά μελομακάρονα συνταγή " Στέλιου Παρλιάρου"




Για τα μελομακάρονα
400 γρ. χυμός πορτοκαλιού
530 γρ. ελαιόλαδο
50 γρ. βούτυρο αγελάδος ή πρόβειο, λιωμένο (προαιρετικό)
1/2 κουτ. γλυκού μαγειρική σόδα
1/4 κουτ. γλυκού κανέλα σε σκόνη
στη μύτη από 1 κουτ. γλυκού γαρίφαλο σε σκόνη
1.200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
30 γρ. άχνη ζάχαρη
το ξύσμα από 1 ακέρωτο πορτοκάλι
1/2 κιλό ψίχα καρυδιού, χοντροκομμένη στο μούλτι ή στο γουδί
μέλι για το μέλωμα
Για το σιρόπι
500 γρ. νερό
700 γρ. ζάχαρη
1 ακέρωτο πορτοκάλι, κομμένο στα 2
2 ξυλάκια κανέλας
100 γρ. μέλι


Σιρόπι: Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το νερό, τη ζάχαρη, το κομμένο πορτοκάλι και τα ξυλάκια κανέλας. Ανακατεύουμε μια φορά στην αρχή και βάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά (επειδή η ζάχαρη είναι περισσότερη από το νερό, το σιρόπι μπορεί να «ζαχαρώσει», αν το ανακατεύουμε συνεχώς). Βράζουμε για 1 έως 2 λεπτά (μετράμε το χρόνο από την ώρα που ξεκινάει να κοχλάζει). Αποσύρουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε το μέλι, ανακατεύουμε και αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει.

Μελομακάρονα: Σ’ ένα βαθύ μπολ ρίχνουμε τα υγρά, δηλαδή το χυμό πορτοκαλιού, το λάδι και το λιωμένο βούτυρο (το βάζουμε μόνο για το άρωμα· αν προτιμάμε, το παραλείπουμε). Προσθέτουμε τη σόδα, την κανέλα και το γαρίφαλο και ανακατεύουμε λίγο με το χέρι (ποτέ με μίξερ). Προσθέτουμε το αλεύρι και την άχνη και συνεχίζουμε το ανακάτεμα με το χέρι από το κέντρο προς τα έξω μέχρι να ενωθούν κάπως τα υλικά και να γίνει ένα πολύ μαλακό ζυμάρι. Δεν χρειάζεται να ανησυχούμε αν σε κάποια σημεία πάνω στη ζύμη φαίνεται να υπάρχει αλεύρι που δεν έχει ενσωματωθεί, ούτε πρέπει να επιμείνουμε, ζυμώνοντας, γιατί δεν θέλουμε να σφίξει η ζύμη. Στην ουσία το συνολικό ανακάτεμα δεν παίρνει πάνω από 2 - 3 λεπτά.


Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C και ξεκινάμε να πλάθουμε αμέσως τα μελομακάρονα ως εξής: Παίρνουμε λίγη-λίγη ζύμη και πλάθουμε οβάλ μπισκότα (το μέγεθος εξαρτάται από το πώς μας αρέσουν· τα μικρά βγαίνουν πιο τραγανά και κρατσανιστά, ενώ τα μεγάλα κρατούν την υγρασία τους και είναι εξωτερικά τραγανά και μέσα ζουμερά).
Για να πετύχουμε το χαρακτηριστικό σαγρέ σχέδιο της επιφάνειας, ακουμπάμε ένα-ένα τα μελομακάρονα πάνω σε ένα πλέγμα - σήτα, τα πιέζουμε ώστε να αποτυπωθεί το σχέδιο πάνω τους και τα ρολάρουμε. Αν δεν έχουμε σήτα, κάνουμε το ίδιο πάνω σε έναν τρίφτη. Βάζουμε τα μελομακάρονα στη λαμαρίνα του φούρνου πάνω σε λαδόκολλα και τα ψήνουμε στους 170° - 180° C, στον αέρα, για περίπου 30 λεπτά, έως ότου πάρουν σκούρο χρυσαφί χρώμα. Μπορούμε να ψήσουμε και δύο λαμαρίνες μαζί, σε διαφορετικά ράφια.

Μόλις βγουν τα μελομακάρονα από το φούρνο τα ρίχνουμε αμέσως λίγα-λίγα στο κρύο σιρόπι, έτσι όπως είναι ακόμα ζεστά. Με μια κουτάλα τα ανακατεύουμε (όχι περισσότερο από 1 λεπτό) και έπειτα τα βγάζουμε και τα αφήνουμε σε σήτα ή σε σουρωτό να στραγγίξουν. Επειδή, τα ζεστά μελομακάρονα θα ανεβάσουν τη θερμοκρασία του σιροπιού, θα πρέπει είτε να περιμένουμε ξανά να κρυώσει, πράγμα που θα μας καθυστερήσει, είτε να βάλουμε από κάτω από την κατσαρόλα μια λεκανίτσα με παγάκια. Επίσης, καλό είναι να μοιράσουμε το σιρόπι σε δύο-τρία μπολ, ώστε να μην ζεσταίνεται όλο μαζί.

Σε μια πιατέλα ρίχνουμε λίγο μέλι και πασπαλίζουμε με χοντροκομμένο καρύδι. Βάζουμε μία στρώση από μελομακάρονα και τα περιχύνουμε με λίγο ακόμα μέλι και καρύδια. Συνεχίζουμε κατά τον ίδιο τρόπο μέχρι να τελειώσουν τα μελομακάρονα.




"γλωσσίτσες "  Βανίλιας

Υλικά:
500 γρ. αλεύρι
5 κρόκοι αβγού
250 γρ. βούτυρο
2 βανίλιες
250 γρ ζάχαρη άχνη

Εκτέλεση:
Ζυμώνουμε όλα τα υλικά έως να γίνουν μία ζύμη. Την αφήνουμε να ξεκουραστεί τυλίγοντας την σε μία μεμβράνη, στο ψυγείο.

Τα πλάθουμε μικρά φιδάκια και τα κόβουμε σε απόσταση 1 εκ.  και τα τοποθετούμε σε λαδόκολλα, σε προθερμασμένο φούρνο  στους 180 βαθμούς (πάνω κάτω σκάλα) ή 165 βαθμούς σε αερόθερμο φούρνο. Τα ψήνετε για 15 λεπτά. Στα 10 λεπτά ρίχνετε μια ματιά, διότι από φούρνο σε φούρνο υπάρχει διαφορά.

"Makronen" βουτήματα καρύδας.

Υλικά:
3 ασπράδια
250 γρ. ζάχαρη άχνη
1 βανίλια
250 γρ. καρύδα ινδική

Εκτέλεση:

Χτυπάμε τα ασπράδια μαρέγκα και ρίχνουμε την ζάχαρη άχνη και σιγά-σιγά και τα υπόλοιπα υλικά. Με την βοήθεια δύο μικρών κουταλιών δημιουργούμε μπουκίτσες και τις τοποθετούμε στην λαδόκολλα μας. Ψήνουμε στους 150 βαθμούς αερόθερμα για 25-30 λεπτά
Με την ίδια συνταγή αντί για ινδική καρύδα μπορούμε να βάλουμε αμύγδαλο αλεσμένο ή φουντούκια.
Όταν κρυώσουν  "βουτάτε" την βάση τους σε λιωμένη κουβερτούρα και τα αφήνετε αναποδογυρισμένα να κρυώσουν.
Καμπανούλες, καρδούλες, αγγελάκια... με άρωμα λεμόνι!

Υλικά:

500 g αλεύρι
250 g βούτυρο
ζάχαρη 200γρ
2 αυγά
1 φακελάκι βανίλια σκόνη
χυμό και ξύσμα από 1 λεμόνι
1 κρόκο αυγού
πολύχρωμη τρούφα
κρυσταλλική ζάχαρη
ή ψιλοκομμένα αμύγδαλα
λαδόκολλα

Προετοιμασία:
Βάζουμε το αλεύρι σε ένα μπολ και ρίχνουμε τη ζάχαρη και τις νιφάδες βουτύρου πάνω. Και ενώ τα ζυμώνουμε ρίχνουμε το αυγό. Ζυμώνουμε πάντα με γρήγορες κινήσεις και τοποθετούμε την ζύμη για 30 λεπτά στο ψυγείο. Προθερμαίνουμε  το φούρνο στους 200 βαθμούς.
Με ένα χονδρό πλάστη ανοίγουμε  τη ζύμη σε μια αλευρωμένη επιφάνεια πάχους 1/2 εκ .παίρνετε τα κουπατ με τις φιγούρες και "βγάζετε" τις φιγούρες τις οποίες και τοποθετείτε  στην λαδόκολλα του ταψιού σας. Ψήνετε τα μπισκότα περίπου 10 λεπτά.
Τα τοποθετείτε σε μία πιατέλα και τα πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη. Για ποιο εντυπωσιακό αποτέλεσμα, τα αφήνουμε να κρυώσουν, καλύπτουμε την πάνω επιφάνεια με κουβερτούρα και στολίζουμε με διάφορα καραμελάκια, τρούφα χρωματιστή κ.α.