Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 2010

Μαυρο- ασπρα μπισκοτα



Υλικά:
Ανοιχτόχρωμη ζύμη :250γρ. Αλεύρι, 1 κουταλάκι  Μπέικερ, 150γρ ζάχαρη, 1 βανίλια, 1 πρίζα αλάτι,  λίγο ρούμι, 1 αβγό, 125γρ μαργαρίνη.

Για την σκούρα  ζύμη: συμπληρώνουμε 15γρ κακάο, 15γρ. ζάχαρη, και 1 κουταλιά της σούπας γάλα.
  • Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μέχρι να γίνει μία ομοιόμορφη ζύμη.
  • Χωρίζουμε την ζύμη μας στην μέση
  • Παίρνουμε την μισή ζύμη και την αναμιγνύουμε με το κακάο , την επιπλέον ζάχαρη και το γάλα.
  • Πλάθουμε ένα τμήμα της λευκής ζύμης και ένα άλλο της σκούρας και τοποθετούμε το ένα πάνω στο άλλο, αφού στο   ένα από τα δύο έχουμε πασαλείψει με ασπράδι για να κολλήσουν μεταξύ τους οι δύο ζύμες.
  • Τις τυλίγουμε ώστε να γίνει ένα ρολό.
  • Πλάθουμε πάλι  δύο  κομμάτια της λευκής ζύμης και ένα κομμάτι της σκούρας
  • Χρησιμοποιούμε το ένα κομμάτι της λεύκης ζύμης  ως βάση και πασαλείβουμε με ασπράδι.
  • Κόβουμε λωρίδες ίσες από την λευκή και σκούρα ζύμη και τις τοποθετούμε εναλλάξ(άσπρη, σκούρα ,άσπρη μετά σκούρα άσπρη , σκούρα   κ.λ.π. σαν σκακιέρα) και τυλίγουμε πάλι σε ρολό.
  • Όταν τελειώσουμε τα ρολά τα τοποθετούμε για μισή ώρα στην κατάψυξη.
  • Όταν τα βγάλουμε τα κόβουμε φετούλες, τοποθετούμε σε λαδόκολλα και ψήνουμε για  10-15 λεπτά σε αερόθερμο φούρνο στους 170 βαθμούς.

Χριστουγεννιάτικα κουλουράκια με κορνέ.


Υλικά:
200γρΖάχαρη άχνη
100γρ. Ζάχαρη
1 αβγό
8-12 κουταλιές γάλα
200γρ. Αλεύρι
100γρ. κορνφλάουερ

  • Χτυπάμε όλα τα υλικά ( στην αρχή μόνο 8 κουταλιές γάλα,  μόνο αν είναι σφιχτή η μάζα συμπληρώνουμε και τις άλλες 4 κουταλιές) με το μίξερ
  • Αφήνουμε το μείγμα στο ψυγείο για  30λεπτά.
  • Παίρνουμε  το κορνέ  και το γεμίζουμε με το μείγμα μας .
  • φτιάχνουμε τελικά σίγμα ή στρογγυλά
  • τα ψήνουμε στο φούρνο στους 190 βαθμούς για 10 περίπου λεπτά
Tipps: Μπορούμε να διακομίσουμε τα μπισκοτάκια μας πριν και μετά το ψήσιμο.
          Για πριν με : κερασάκια, αμύγδαλα, φιστίκι ή μεγάλα χοντροκομμένη ζάχαρη.
          Για μετά:  γλάσσο σοκολάτας ή λιωμένη κουβερτούρα  και χρωματιστή τρούφα.

Εύκολα γερμανικά χριστουγεννιάτικα κουλουράκια
















Βασική ζύμη για χριστουγεννιάτικα μπισκοτάκια

300γρ. αλεύρι
100γρ Ζάχαρη
200γρ.Βούτυρο
1 αβγό, 1 βανίλια

Ανακατεύουμε τα υλικά μας, με το τρόπο που απεικονίζουν οι εικόνες και τοποθετούμε την ζύμη, την οποία έχουμε  τυλίξει με μία μεμβράνη ,στο ψυγείο .
Μετά από δύο ώρες την βγάζουμε από το ψυγείο και  την τοποθετούμε σε μία αλευρωμένη  επιφάνεια όπου την πλάθουμε  περίπου   πάχους 3 χιλιοστά.
Παίρνουμε τα αντίστοιχα κουπατ ( φεγγάρι, καρδούλες, στρογγυλά ή όποια άλλη φιγούρα θέλουμε ) και φτιάχνουμε τα μπισκοτάκια μας τα οποία ψήνουμε στους 200 βαθμούς για 10 λεπτά περίπου.





Α. Μπισκοτάκια με γέμιση μαρμελάδας.

έχουμε χαράξει με   στρογγυλά κουπάτ τα μπισκοτάκια μας και τα τοποθετούμε σε ένα ταψί όπου έχουμε βάλει  μία λαδόκολλα πρώτα.
Φτιάχνουμε άλλα τόσα , άλλα αυτή την φορά παίρνουμε ένα μικρότερο στρογγυλό κουπάτ  όπου κάνουμε άλλη μία τρύπα στην μέση στα ήδη  στρογγυλά μπισκοτάκια μας.
Όταν ψηθούν, στα μπισκοτάκια με την τρύπα στην μέση τα πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη όσο είναι ζεστά για να κολλήσει η ζάχαρη.
 Τα άλλα μπισκοτάκια, αφού έχουν κρυώσει πρώτα, τα πασαλείβουμε με ζεστή μαρμελάδα της αρεσκείας μας.( παίρνουμε μία μικρή ποσότητα μαρμελάδα και την βάζουμε σε ένα μπολάκι και την ζεσταίνουμε στον φούρνο μικροκυμάτων ή σε ένα κατσαρολάκι στο μάτι της κουζίνας) και τα ενώνουμε με αυτά που είναι πασπαλισμένα με ζάχαρη άχνη.
Αν θέλουμε συμπληρώνουμε μετά λίγη μαρμελάδα στην μέση   από τα μπισκοτάκια μας!




Μπισκοτάκια καρδούλες με  γλάσσο .
Παίρνουμε τα κουπάτ με σχήμα καρδούλας , τα χαράζουμε και τα ψήνουμε στον φούρνο πάλι για δέκα λεπτά.
Ετοιμάζουμε το γλάσσο, το οποίο αποτελείτε  από: 250γρ ζάχαρη άχνη, 1/8 λίτρου χυμός από κεράσι ή από παντζάρια (μην το φοβάστε είναι άγευστο.) Για να γίνει πιο έντονο το χρώμα βράζετε 3-4 κουταλιές από το χυμό ή ζωμό , και ανακατεύετε όλα μαζί μέχρι να γίνει μία κρεμώ δη μάζα. πασαλίβετε τις καρδούλες.