Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 2010

Κορμός





ΒΑΣΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΗ
4 κρόκοι
4 ασπράδια
4 κουταλιές νερό
125γρ. ζάχαρη
1 βανίλια
150γρ. αλεύρι ή 75γρ. αλεύρι και 75γρ. κορνφλάουρ
1 κουταλάκι μπέικεν

ΓΕΜΙΣΗ
Σαντιγύ, φρέσκα φρούτα( φράουλες, βατόμουρα), η κονσέρβας, τρούφα σοκολάτας

Παρασκευή
  • Χτυπάμε με το μίξερ, τους κρόκους , το νερό, την ζάχαρη και την βανίλια, τόσο μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και το μείγμα να έχει γίνει μία κρέμα.
  • Συνεχίζουμε το χτύπημα με το μείγμα αλεύρι και μπέικεν και το ρίχνουμε στους κρόκους σιγά-σιγά και το χτυπάμε στην χαμηλή σκάλα του μίξερ.
  • Χτυπάμε τα ασπράδια σε ένα άλλο μπολ μέχρι να γίνουν μαρέγκα.
  • Ρίχνουμε την μαρέγκα στο αρχικό μας μπολ και ανακατεύουμε το μείγμα με μία σπάτουλα ή κουτάλι με απαλές κινήσεις. Τόσο ώστε να γίνει ένα ομοιογενές μείγμα.
  • Ανάβουμε τον αερόθερμο φούρνο στους 175 βαθμούς και παίρνουμε ένα επίπεδο ταψί και του βάζουμε την λαδόκολλα. Ρίχνουμε το μείγμα του κορμού και το απλώνουμε σε όλη την επιφάνεια του ταψιού και το βάζουμε στον φούρνο στην δεύτερη θέση από κάτω.
  • Το ψήνουμε για 10-12 λεπτά ανάλογα τον φούρνο και την θερμοκρασία που έχουμε.
  • Βρέχουμε μία πετσέτα με χλιαρό νερό, την στύβουμε και απλώνουμε στον μπάγκο της κουζίνας όπου και τοποθετούμε το γλυκό μας πάνω της έτσι ώστε η λαδόκολλα να είναι από πάνω. Βγάζουμε την λαδόκολλα
  • Σειρά έχει το γέμισμα του κορμού.
  • Αφού έχουμε χτυπήσει από νωρίς την Σαντιγύ και την έχουμε τοποθετήσει στο ψυγείο να κρυώσει, την απλώνουμε στο παντεσπάνι του κορμού μας. Ύστερα μοιράζουμε σε όλη την επιφάνεια του γλυκού τα φρούτα.
  • Κρατώντας την άκρη της πετσέτας , αρχίζουμε να τυλίγουμε τον κορμό μας . Αν σπάσει δεν πειράζει θα το καλύψουμε ύστερα με σαντιγί και δεν θα φαίνεται.
  • Καλύπτουμε τον κορμό με σαντιγί και ύστερα με τρούφα σοκολάτας .

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ
Το παντεσπάνι είναι έτοιμο μόλις έχει πάρει το χρώμα χρυσαφή .
Μπορούμε αντί για σαντιγί στην γέμιση, να βάλουμε κρέμα φουντουκιού, ή μαρμελάδα.
Από πάνω πάλι μπορούμε να αλείψουμε γλάσσο σοκολάτας με τρούφα σοκολάτας ή μαρμελάδα ή ακόμη κρέμα φουντουκιού.
Αν φοβάστε να τυλίξετε τον κορμό σας μπορείτε να πάρετε μια μακρόστενη φόρμα του κέικ, να βάλετε μέσα μεμβράνη .Έπειτα να κόψετε το παντεσπάνι σε τρεις λουρίδες . Τοποθετείτε ανά μία την λουρίδα , την σαντιγί και τα φρούτα . Στην τελευταία λουρίδα δεν βάζετε τίποτα γιατί θα αναποδογυρίσετε το γλυκό σας σε πιατέλα και θα το καλύψετε με σαντιγί και τρούφα ή γλάσσο.

Πέμπτη 28 Οκτωβρίου 2010

Γαστρεντερίτιδα

Σε περίπτωση Γαστρεντερίτιδας και εφόσων έχετε χάσει πολλά υγρά, φτιάξτε τον εξής χυμό για να τα αναπληρώσετε και θα το πίνετε λίγο - λίγο με το κουταλάκι.

1/3 του λίτρου νερό, 1/3 του λίτρου μαύρο τσάι, 1/3 του λίτρου χυμός πορτοκάλι, 2 κουταλάκια ζάχαρη φρουκτώζη και πολύ λίγο αλάτι Ανακατέψτε τα καλά καιβάλτε το στο ψυγείο. Ιδανικό για μικρα παιδιά.
Επίσης σε περιπτωση που έχετε γαστρεντερίτιδα, πέρα απο την κλασσική δίαιτα που εξυπακούεται, καλό κάνει και η μπανάνα και τρώγεται πιο ευχάριστα, όπως και το τριμμένο μήλο και τα αλμυρά μπαστουνάκια.

Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2010

ΕΥΚΟΛΟ ... ΡΙΖΟΤΟ!

Αλά ριζότο

Υλικά:
Μελιτζάνα, κόκκινη και πράσινη πιπεριά, κρεμύδι,  αλάτι , πιπέρι, μαιδανός για το τέλος. (1 σκελίδα σκόρδου έαν δεν βάλουμε  τυρί) τυρί που λιώνει της αρεσκείας μας.

Βάζουμε σε μία κατσαρολίτσα την ποσότητα ρυζιού που θέλουμε να βράσουμε και νερό , ώστε να καλυφθεί το ρύζι .
Ο χρόνος που χρειάζεται για να βράσει  το ρύζι είναι κατά μέσο όρο 20 λεπτά.
Για εκείνους που δεν μπορούν να καταλάβουν με το μάτι , αν είναι έτοιμο το ρύζι , ας το δοκιμάσουν. Καλό  είναι να μην έχει βράσει αρκετά, να είναι αλ ντεντε, δηλ. λίγο σκληρό.
Το σουρώνουμε το ξεπλένουμε και το αφήνουμε να στραγγίξει το νερό.
Σε ένα ξύλο κοπής έχουμε ψιλοκόψει την μελιτζάνα και την έχουμε βάλει σε ένα μπολ με νερό και αλάτι  για να ξεπικρίσει.
Στην συνέχεια κοβουμε σε κυβάκια τις πιπεριές, το κρεμυδάκι μας και  το μαιδανό ψιλοκομμένο.
Τσιγαρίζουμε το κρεμύδι στο τηγάνι με λίγο λάδι, έπειτα βάζουμε τις πιπεριές και αμέσως μετά την μελιτζάνα  ( ξεπλένουμε τις μελιτζανες απο το αλατόνερο και τις σφουγγίζουμε με χαρτί κουζίνας, να φύγουν τα πολλά νερά). Μόλις μαλακώσουν τα λαχανικά μας,  ρίχνουμε και το ρύζι στο τηγάνι και τα ανακατεύουμε  όλα, αφού τα αλατοπιπερώσουμε. Χαμηλώνουμε την θερμικρασία μας και ρίχνουμε από πάνω το τυρί που επιλέξαμε. Ανάλογα το πόσο αλμυρό είναι το τυρί που επιλέξαμε βάζουμε και το αντίστοιχό αλάτι. Τέλος σκορπάμε από πάνω τον ψιλοκομμένο μαιδανό.

Σε περίπτωση που είμαστε λάτρεις του σκόρδου,  Είτε ρίχνουμε αρχικά στο τηγάνι μαζί με το λάδι και το κρεμύδι την σκελίδα του σκόρδου,   αφού την έχουμε  χτυπήσει π.χ.  με το τηγάνι.και μετά συμπληρώνουμε   όλα τα λαχανικά όπου στο τέλος του μαγειρέματος την αφαιρούμε την σκελίδα ή βάζουμε σκόνη σκόρδου.
Βεβαίως τα λαχανικά μπορούν να αντικατασταθούν . Η μελιτζάνα μπορεί να γίνει κολοκυθάκι, η πιπεριά, ντοματίνια κ.λ.π.

Σερβίρετε με μία σαλάτα μαρούλι και φρυγανισμένο ψωμάκι.

Καλή σας όρεξη!!
  

ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΓΙΑ << ΜΟΝΑΧΙΚΟΥΣ>> ΚΑΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ

ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΓΙΑ  <<ΜΟΝΑΧΙΚΟΥΣ>>  
ΚΑΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ
Ζυμαρικά
Έρχεστε στο σπίτι και αναρωτιέστε τι να μαγειρέψετε!                              
Μην το φοβάστε, για όλα υπάρχουν λύσεις και μάλιστα εύκολες και γρήγορες.            
Βράστε μακαρόνια  όπως αναγράφονται   στις οδηγίες στην συσκευασία τους.  
Σουρώστε τα και βάλτε τα στην άκρη.                                                                                                                       
Τώρα ήρθε η ώρα να βάλετε σε εφαρμογή την φαντασία σας.                          
Ανάλογα με το τι είδους λαχανικά σας αρέσουν, όλα μπορούν να πάρουν πρωταγωνιστικό ρόλο. Ακόμα και τα αβγά ή η κρέμα γάλακτος.

Ας  σας παρουσιάσω μερικές συνταγές!.
Υλικά:
1.       Μανιτάρια , κόκκινη πιπεριά ,  κρέμα γάλακτος, μαΪδανός  ψιλοκομμένος.                                        Βάζουμε το τηγάνι να ζεσταθεί και έπειτα ρίχνουμε λίγο λάδι. Μόλις πάρει λίγο θερμοκρασία ρίχνουμε τα λαχανικά  με την εξής σειρά: πρώτα τις πιπεριές και μετά τα μανιτάρια. Τα σοτάρουμε για λίγο και στην συνέχεια ρίχνουμε και τα μακαρόνια.  Τα ανακατεύουμε  αρκετές φορές, ρίχνουμε λίγο αλατάκι και πιπέρι και συνεχίζουμε το ανακάτεμα. Ήρθε η ώρα να ρίξουμε και την κρέμα γάλακτος.                                                                                                                      
     Δεν χρειάζεται να το αφήσουμε ώρα στο μάτι . Ίσα-ίσα να ζεσταθεί.  Τελευταίο αφήνουμε τον μαΪδανό.
2.       Μια άλλη εναλλακτική λύση  είναι να ανακατέψουμε στο τηγάνι μακαρόνια, με   κάποιο άλλο τυρί της αρεσκείας  μας  και στο τέλος να ρίξουμε 2 αβγά χτυπημένα. Πριν το δέσιμο με τυρί , αβγό ή κρέμα γάλακτος  ρίχνουμε αλάτι –πιπέρι.                                    
      Την μίξη των ζυμαρικών  μπορούμε να την κάνουμε με οποιαδήποτε λαχανικών της αρεσκείας μας.

Τρίτη 26 Οκτωβρίου 2010

ΜΗΛΟΠΙΤΑ

Μηλόπιτα εύκολη
Η μηλόπιτα είναι προφανώς ένα από τα παλαιότερα γλυκά μιας και υπήρχαν πάντα μήλα. Συγκεκριμένα ήρθε η ανάγκη δημιουργίας διαφόρων συνταγών την εποχή της συγκομιδής των μήλων .
Μία από τις παλαιότερες συνταγές έρχεται  το 1381 .Σήμερα, ιδιαίτερα στις βόρειες χώρες της Ευρώπης, συνδέουν την  μηλόπιτα  με την συνταγή της γιαγιάς ή το γλυκό της γιαγιάς. Απλή ή δύσκολη , εύκολη  ή  γρήγορη , το γεγονός είναι ότι πάντα μας αρέσει!
Στις αμερικάνικες ταινίες η μηλόπιτα παίζει πολλές φορές πρωταγωνιστικό ρόλο, καθώς ακούμε ή την βλέπουμε την μηλόπιτα "Apple Pie"
Συνήθως χρησιμοποιούνται τα ξινά μήλα για την παρασκευή μιας μηλόπιτας.
 Επίσης στην Ευρώπη θα δούμε το μήλο να χρησιμοποιείτε και σαν χυμό μήλου που άλλοτε το αραιώνουν με ανθρακούχο νερό και άλλοτε σκέτο.  Είναι ένας από τους πιο αγαπημένους χυμούς των παιδιών !
Μηλόπιτα
 Υλικά ζύμης:
200γρ. Αλεύρι
50γρ. Ζάχαρη
50γρ. βούτυρο
1 κουταλάκι του γλυκού μπέικεν
1 πρίζα αλάτι
4 κουταλιές γάλα
1 αβγό

Υλικά για το σκέπασμα της μηλόπιτας
100γρ. αλεύρι
50γρ. ζάχαρη
50γρ. βούτυρο
1 κουταλιά  σούπας κανέλα

Υλικά για την γέμιση
500γρ. μήλα.

Διακόσμηση
Κανέλα και ζάχαρη


Παρασκευή γλυκού
Παρασκευή γλυκού περίπου 20 λεπτά
Ψήσιμο  περίπου 20 λεπτά  στους 200°C  βάζοντας το να ψήνετε  στην κάτω σχάρα .
·        Το αλεύρι, μπέικεν, αβγό, ζάχαρη, βούτυρο, αλάτι και γάλα, ρίχνουμε σε ένα μπολ και τα ζυμώνουμε ώστε να γίνει μία  ζύμη .
·        Αφήνουμε να ηρεμήσει λίγο η ζύμη
·         Βάζουμε την ζύμη μας σε  ένα βουτυρωμένο και αλευρωμένο ταψάκι   (28cm)
·        Πλένουμε τα μήλα, βγάζουμε ε τα κουκούτσια και τα κόβουμε σε μορφή μισοφέγγαρου.
·        Απλώνουμε τα μήλα πάνω στην ζύμη γύρω – γύρω έως ότου καλυφθεί η ζύμη
·        Ζυμώνουμε τα υλικά σκεπάσματος της μηλόπιτας. Μόλις τελειώσουμε τα τρίβουμε πάνω από τα μήλα , όπως θρυμματίζουμε ένα << ψωμί>> .
·        Όταν καλυφθούν τα μήλα μπορούμε από επάνω να ρίξουμε ζάχαρη και κανέλα.
·        Βάζουμε την μηλόπιτα μας σε προθερμασμένο φούρνο  το γλυκό μας να ψηθεί για 20 λεπτά περίπου.
·        Tip. Μια γευστική ιδέα σερβιρίσματος είναι να σερβιριστεί ζεστή με κρύα σαντιγύ.