Τετάρτη 22 Ιουνίου 2011

Αλθαια θεραπευτικό βότανο

 Αλθαία
Το Φυτό Αλθαία είναι γνωστό  ως νερομολόχα ή δεντρομολόχα. Είναι ένα αρκετά χρήσιμο βότανο καθώς έχει μαλακτικές ιδιότητες τόσο στον βήχα όσο και στην βρογχίτιδα, λαρυγγίτιδα, φαρυγγίτιδα στοματίτιδα κ.α.
Ανακουφίζει από τους  κολικούς νεφρών. Ενδέχεται να  βοηθάει και σε  πεπτικά προβλήματα, γαστρίτιδα κ.λ.π., καθώς και σε δερματικές παθήσεις  και μυϊκούς πόνους.
 ΑΦΕΨΗΜΑ
Για έντονο βήχα: Βράστε   για 10 λεπτά ένα κουταλάκι ξερά άνθη  ή φύλλα Αλθαίας για κάθε φλιτζάνι. Μπορείτε να προσθέσετε και λίγο μέλι.
Για πόνους των μυών και τενόντων: Βράστε 10 φλυτζάνια νερό με 100γρ. ρίζας Αλθαίας μέχρι να μείνουν 6 φλυτζάνια και κάντε συχνές επαλείψεις στο σημείο που έχετε πρόβλημα με το ζεστό μείγμα.
Κουρασμένα μάτια: Κάντε πλύσεις με το έγχυμα Αλθαίας . ξεκουράζουν τα κουρασμένα σας μάτια. Βάζετε σε μια τσαγιέρα με νερό φύλλα και άνθη Αλθαίας και αφήνετε να σταθεί το μείγμα για 3 ώρες.  

Μπάνιο με Αλθαία:  Αν νιώθετε κουρασμένοι και θέλετε να χαλαρώσετε προσθέσετε στο μπάνιο σας φύλλα ή λουλούδια Αλθαίας  τα οποία εκτός από χαλαρωτικές ιδιότητες καταπραΰνουν  και το ερεθισμένο δέρμα .
 Μπορείτε , εάν δεν γνωρίζετε να τα μαζέψετε κατά τους μήνες Αύγουστο και Σεπτέμβριο μόνοι σας,  να την βρείτε σε βοτανοπωλεία  και φαρμακεία. Διατηρείστε τα σε γυάλινα βάζα και σκιερό σημείο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου