Τρίτη 26 Οκτωβρίου 2010

ΜΗΛΟΠΙΤΑ

Μηλόπιτα εύκολη
Η μηλόπιτα είναι προφανώς ένα από τα παλαιότερα γλυκά μιας και υπήρχαν πάντα μήλα. Συγκεκριμένα ήρθε η ανάγκη δημιουργίας διαφόρων συνταγών την εποχή της συγκομιδής των μήλων .
Μία από τις παλαιότερες συνταγές έρχεται  το 1381 .Σήμερα, ιδιαίτερα στις βόρειες χώρες της Ευρώπης, συνδέουν την  μηλόπιτα  με την συνταγή της γιαγιάς ή το γλυκό της γιαγιάς. Απλή ή δύσκολη , εύκολη  ή  γρήγορη , το γεγονός είναι ότι πάντα μας αρέσει!
Στις αμερικάνικες ταινίες η μηλόπιτα παίζει πολλές φορές πρωταγωνιστικό ρόλο, καθώς ακούμε ή την βλέπουμε την μηλόπιτα "Apple Pie"
Συνήθως χρησιμοποιούνται τα ξινά μήλα για την παρασκευή μιας μηλόπιτας.
 Επίσης στην Ευρώπη θα δούμε το μήλο να χρησιμοποιείτε και σαν χυμό μήλου που άλλοτε το αραιώνουν με ανθρακούχο νερό και άλλοτε σκέτο.  Είναι ένας από τους πιο αγαπημένους χυμούς των παιδιών !
Μηλόπιτα
 Υλικά ζύμης:
200γρ. Αλεύρι
50γρ. Ζάχαρη
50γρ. βούτυρο
1 κουταλάκι του γλυκού μπέικεν
1 πρίζα αλάτι
4 κουταλιές γάλα
1 αβγό

Υλικά για το σκέπασμα της μηλόπιτας
100γρ. αλεύρι
50γρ. ζάχαρη
50γρ. βούτυρο
1 κουταλιά  σούπας κανέλα

Υλικά για την γέμιση
500γρ. μήλα.

Διακόσμηση
Κανέλα και ζάχαρη


Παρασκευή γλυκού
Παρασκευή γλυκού περίπου 20 λεπτά
Ψήσιμο  περίπου 20 λεπτά  στους 200°C  βάζοντας το να ψήνετε  στην κάτω σχάρα .
·        Το αλεύρι, μπέικεν, αβγό, ζάχαρη, βούτυρο, αλάτι και γάλα, ρίχνουμε σε ένα μπολ και τα ζυμώνουμε ώστε να γίνει μία  ζύμη .
·        Αφήνουμε να ηρεμήσει λίγο η ζύμη
·         Βάζουμε την ζύμη μας σε  ένα βουτυρωμένο και αλευρωμένο ταψάκι   (28cm)
·        Πλένουμε τα μήλα, βγάζουμε ε τα κουκούτσια και τα κόβουμε σε μορφή μισοφέγγαρου.
·        Απλώνουμε τα μήλα πάνω στην ζύμη γύρω – γύρω έως ότου καλυφθεί η ζύμη
·        Ζυμώνουμε τα υλικά σκεπάσματος της μηλόπιτας. Μόλις τελειώσουμε τα τρίβουμε πάνω από τα μήλα , όπως θρυμματίζουμε ένα << ψωμί>> .
·        Όταν καλυφθούν τα μήλα μπορούμε από επάνω να ρίξουμε ζάχαρη και κανέλα.
·        Βάζουμε την μηλόπιτα μας σε προθερμασμένο φούρνο  το γλυκό μας να ψηθεί για 20 λεπτά περίπου.
·        Tip. Μια γευστική ιδέα σερβιρίσματος είναι να σερβιριστεί ζεστή με κρύα σαντιγύ.









2 σχόλια:

  1. Αλλοίμονο, για αυτό είμαι εδώ! Τα πάντα για τους φίλους!!! Χιχιχιχι
    Θα έρθουν ακόμη περισσότερες συνταγές και συμβουλές, όπως και κατασκευές, ιδιαίτερα για τα Χριστούγεννα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή